Ideja za "Wind Rock Fest", rodila se u jednom malom rock klubu u centru Vršca, "Čađavoj furuni".
Isprva, festival je bio održavan uz "Vršački kotlić" kao segment manifestacije "Proleće na Vršačkom jezeru" i imao je jednostavan naziv, samo "Rock Festival",na kom su uglavnom nastupali lokalni bendovi.
Glavna prektretnica u razvoju festivala dogodila se 2018-te godine, kada festival dobija svoje ime i svoj, sada već prepoznatljiv logo. Kako se manifestacija održava u Vršcu, gradu koji ima vise od 300 vetrovitih dana godišnje, tako je i sam festival dobio ime "WIND ROCK FEST".
Da Vršac moze da postane prestonica R'n'R-a,pokazala nam je vec sledeća, 2019. godina, kada na velikoj sceni Wind Rock Festa nastupaju najveće muzičke gupe sa prostora ex-YU ,ali i izvođači iz daleke Velike Britanije. Vršac je tada ugostio mnoge posetioce kako iz najvećih gradova Srbije, tako i iz susedne Rumunije.
Prvi termini održavanja festivala bili su početkom Juna, ali usled pandemije korona virusa 2020-te godine, termin je pomeren na kraj Jula,termin koji je festival do danas zadržao.
Usled želje da se promovišu manje poznati bendovi, 2021. godine festival dobija jos jedan segment - takmičenje bendova "Wind Rock Up", koji se održava prvog dana festivala. Već prve godine "Wind Rock Up" je naišao na veliko interesovanje mladih bendova. Na takmičenje se prijavilo više od 30 bendova iz cele Srbije,od kojih je njih 6 imalo pravo da nastupa prvog dana festivala.
Apsolutni pobednik prvog "Wind Rock Up-a" je Čačanski bend Jurka, dok su Beograđani iz benda Sara Džesika Panker odneli titulu pobednika publike.
Uvidevši činjenicu da je popularnost "Wind Rock Festa" polako počela da potiskuje "Vršački kotlić", iz kog je festivali i nastao, organizatori odlučuju da razvoje ove dve manifestacije. "Vršacki kotlić" se vraća u svoj stari termin - početkom Juna ,a "Wind Rock Fest" se produžava za još jedan dan, i zadržava novi termin - kraj Jula.
Tokom godina na festivalu su nastupali najveci bendovi sa ovih prostora,kao što su
Riblja Čorba,
Hladno Pivo,
Kerber,
Partibrejkers,
King Foo ( Slovenija ),
Primitai ( Velika Britanija ),
Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi,
I mnogi drugi.
Ostaje nam samo da vidimo sta WIND ROCK FEST ima da nam ponudi u godinama koje dolaze, al budite sugirni, neće vas izneveriti !